Bohém elegancia Paul Farrell képein

Paul Farrell egy talán szélesebb körökben még nem ismert, ám igazán tehetséges fotóművész, aki divatképeivel egészen különleges atmoszférát képes teremteni, nem számít, hogy egy virágoskertet vagy egy üres falat használ-e háttérként.

Munkásságára legújabb megjelent sorozatának köszönhetően figyeltem fel, mely A change of dress címmel igazi tavasz végi, nyár eleji, bohéman elegáns outfiteket vonultat fel. A bohém elegancia kettőse elsőre fura lehet, hiszen hagyományosan e két stílusjegy kevéssé kapcsolatképes, mégis látni fogjuk,  hogy Farrell fotóin abszolút működik a frigy.

Az A change of clothes sorozat stylingja Steph Stevensnek köszönhető, a forró nyári napokat idéző hangulat pedig a fotográfus által hibátlanul alkalmazott effekteknek. A legjobban a természet közelsége tetszik a képeken: a zöld növényzet minden egyes fotón kiemelt szerepet kap, lényegtelen, hogy egy friss pázsit vagy egy mediterrán világot teremtő pálmafa képében jelenik meg. A modell szinte eggyé válik a természettel és az őt körülvevő tárgyakkal.

Mind a fotós, mind a stylist törekedtek a minimalizmusra; a különleges ruhadarabokat csak egyszerű kiegészítőkkel párosították. A fekete-fehér Marc by Marc Jacobs selyemruhához egy igazán csinos, de egyszerű fekete bőr balerinacipő társul, a piros-fehér Stella McCartney ruhácskához pedig a nyár jelképének is betudható szalmakalap. Az egyszerű szabású pasztellrózsaszín Miu Miu nyári ruhát például egy vagány, piros keretes napszemüveggel dobták fel. A minimalizmus nemcsak az összeállításokban jelenik meg, hanem az egyszerű, túldíszítettségtől mentes háttérben is. Színben a zöld a domináns, ami tökéletes harmóniában van a modell hajszínével és a felhasznált ruhadarabok tónusaival és üzenetével is. Számomra ez az egyszerűség és harmónia jeleníti meg az eleganciát a sorozatban.

A bemutatott A change of dress sorozat mellett érdemes megismerkedni Paul Farrell korábbi munkáival is, melyek hasonló profizmussal és precizitással készültek. Miben is rejlik az a plusz, az a különlegesség, ami megfogja a nézőt? Egyrészt abban, hogy a fotós képein egy egyszerű bársonykanapé vagy egy kávéházi szék is egyedülállóan elbűvölő díszletté lényegül, sőt, minek cifrázni: Paul képein egy üres fal is üzenetet hordoz.

Mindegy, hogy a divatfotók középpontjában egy farmer-tornacipő kombináció vagy egy csinos blézeres-selyemnadrágos szett áll, minden fotóból árad ugyanaz a természetes lezserség, ami egyébként a Paul Farrell képek sajátja. Annak ellenére, hogy a díszítgetést nem viszi túlzásba, apró, banális tárgyak minden képen megjelennek: fényképezőgép, Coca-Colás doboz, cserepes virág stb. Ezek a látszólag random elemek, amik szinte érthetetlen módon kerültek a fotóra, további jelentéseket dobnak a képekre. Ez a plusz is az oka annak, amiért szívesen elnézegetném egész nap a páratlanul tehetséges fotós munkáit. Most következzen egy kis ízelítő Paul Farrell munkáiból, ami tuti, hogy meghozza a kedved a további böngészéshez!

www.farrellphotography.tumblr.com

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s