Androgün gótika – pjotr A/W 2014-15

A varsói divattervező, pjotr a lengyel Fashion Philosophy Fashion Weeken mutatta be legújabb őszi-téli kollekcióját: a posztmodernkori androgün mítoszt erősítő ruhadarabok egyúttal visszahozzák a ’90-es évek popkulturális színterét a jelen divatközegébe. Rengeteg bőrt használt a tervező, ami vad szexualitással tölti meg az egyébként a hagyományos nemi szerepek sztereotípiáihoz nem ragaszkodó darabokat. Az öltözékek tehát kvázi nemtelenek vagy ha úgy tetszik, kétneműek, hiszen pjotr e kollekcióját nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlja, s ezt a kifutóra lépő modellek is deklarálják.

Az uniszex társadalmat hirdető lengyel divattervező egyébként arra is figyelt, hogy a rebellió mellett a praktikum is védjegye legyen sajátos stílusának. Olyan basic ruhákat tervezett, amelyeket multifunkcionálisan is lehet viselni, valamint egyedi módon átértelmezte a megszokott, sokszor már-már unalmasnak mondható ruhákat. E reformálásra jó példa az egyszerű kockás ing esete: olyan átalakuláson ment keresztül pjotr kezei alatt, amelynek köszönhetően kardigánná, tunikává vagy éppen kabáttá lett ez a kultikus gardróblakó.

A színek terén viszont maradtak a sztereotípiák: a télre jellemző komor és sötét árnyalatokat kísérhetjük végig a kollekcióban, a vad koncepciót néhol mégis megszelídíti egy-két szürkés-khaki, lila és piros tónus. A kollekcióban megjelennek a talpig érő, goth stílusjegyeket hordozó kabátok, valamint az újra aranykorát élő motoros dzseki. A tervező kétségkívül a lengyel divatszcéna egyik legtehetségesebb tervezőjévé érett, akinek idei őszi-téli kollekciója akár belépő is lehet a nemzetközi piacra.

Képek innen, szöveg: Peti

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s