Róisín Murphy olasz kalandjai

Most valami olyasmi következik, amire talán nem számítotok, annak ellenére, hogy a trend, a kulturális hatások összjátékaként akár elképzelhető lett volna valamikor, de nem, mégsem. Róisín Murphy – aki ugyan sokat énekelt a szerelemről, s egyéb érzésekről, de mindig szép és idegen, hiperenergikus, ultravonzó groteszk clown módjára tette ezt – most olasz dalokat fog előadni, de úgy igazán, szívből fájóan: május 28-án jelenik meg MI SENTI című 6 trackes LP-je a The Vinyl Factory-nél. 

A Moloko 2001-ben felbomlott, azóta RM sok-sok nagyon jó zenésszel készített remixeket (Todd Terje, Freeform Five, Luca C & Brigante, David Morales), játszott klubokban, írt dalokat (Momma’s Space, Orally Fixated, Simulaton, Leviathan), DJ-zett, adott ki LP-ket: Ruby Blue (2005), Overpowered (2007), melyeknek az experimentális jazz, pop és elektronikus zene ugyanúgy alapja maradt, mint a régebbi Moloko albumoknak. Zseniálisak voltak, de a hangzásuk hűvösebb lett, az egész általuk megidézett világ kevésbé vicces, néhol egész durva vonásokat öltött (Leviathán).

Aki, mint én is, szipogva kereste a régi, mindenből szóviccet gyártó, álmodozó, de sosem teljesen kiábrándult Murphyt ezeken az egyébként nagyon jó felvételeken, most örömében a szívéhez kaphat. Sebastino Properzivel, olasz producer férjével Ibizán és Londonban az olasz pop, sláger és elektronikus zene ellenállhatatlan erejének engedve olaszul énekelte fel tehát a dalokat, saját bevallása szerint nagyon, majdnem a feladásig megküzdve  a kiejtés, fordítás, átélés hosszú folyamatával. A dalok eredetijeit olasz énekesek énekelték még jó pár évtizeddel ezelőtt: Mina (RM nagy rajongója Minának) (Ancora Ancora Ancora és Non Credere), Patty Pravo (Pensiero Stupendo), Lucio Battisti (Acora Tu) és Gino Paoli (La Gatta). Az In Sintesi saját dal. RM nem csak sima cover-éneklésnek, hanem valódi énekesi kihívásnak tekintette ezt a munkát, s Mina dalának gyakorlása közben a könnyeivel küszködött – annyira nehéz volt.

Murphy mindig is a hatvanas évek olaszőrült mod kultúrájának, azaz a londoni új dandyk, fashion megszállottak, Vespa és Lambretta motorokon olasz öltönyökben olasz fashion magazinokat böngésző, night klubokba száguldó, hedonista, hiperkúl világának csodálója, követője, gyermeke, felfoghatatlanul muzikális tündére volt. Ha láttad az Absolute Beginners című kultfilmet, ismered a szubkultúrát, ahol ez a stílus megszületett (Bowie is megénekelte hasonló címmel). Dizzy Gillespiele, Charlie Parker, Art Tatum, bigband helyett improvizatív szólók, gyors tempó, night clubok, designerek és popzenészek az artstúdiók környékén szivarozva; cigaretta és Sartre, társadalomkritika, amfetamin, spleen…

Az énekesnő színpadi megjelenése és viselkedése mindig minden apró részletében, akárcsak finom, szofisztikált, mohair hajtókás, keskeny nyakkendős, gyapjúkardigános, szabóval varrató, cipőfetisiszta, Beatle bootban és loaferben járó mod elődeié, mindig hiperelegáns, hűvös, távolságtartó, ultraironikus és ultraerotikus. Ugyanúgy játszik a megjelenésével, mint az elődök nagy androgyn bálványai (David Bowie), s ugyanannyira benne él a fashionshow-k világában, de sohasem felszínesen. Most visszatért oda, ahol még nem is volt, legalábbis mi nem hallottuk, az olasz dalok szentimentális, felhőket tologató, nem a kemény, kifacsart logikát, hanem az érzelmeket előtérbe toló világába. Nem tudom, miben fog énekelni legközelebb, de nagyon érdekel. Fájdalmakat, áltatást, fáradtságot, siránkozást, szerelmet, Amanda Lear-es zümmögést és suttogást, Giorgio Moroder-es ritmusokat, a nyolcvanas évek diszkóinak világát mind halljuk – csak RM énekel. El sem hiszem.

 Hallgassatok rá a MI SENTE-re itt!

MI SENTE

Tracklist:

01 Ancora Ancora Ancora
02 Pensiero Stupendo
03 Acora Tu
04 In Sintesi
05 Non Credere
06 La Gatta

Képek: nuwavepony.com, audiodrums.com, swide.com, factmag.com

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s