Wonder Womans: 500000 pages for free(dom)

Yep! Az Országgyűlési Könyvtár végre követi a múzeumok és adatbázisok által már évek óta gyakorolt jó szokást, és fokozatosan épített egységes online adatbázis rendszerét ingyenesen hozzáférhetővé varázsolja. Elérhető a Sajtó Adatbázis, tervezik a Jogi Adatbázis átadását, de ami a legjobb, mostantól elérhető  innen a HeinOnline Women and the Law (Peggy) szuper új adatbázisa, amely lehetővé teszi, hogy közel 500 000 oldalnyi kortárs és történeti munka (könyvek, életrajzok, folyóiratok) közt kutathassunk, olvasgathassunk a nők társadalomban és a jogban betöltött szerepéről, arról, hogy hogyan alakult a nők szerepe a társadalomban az elmúlt 200 év során.

Többek között – ahogyan a beharangozó írja – az alábbi tematikák szerint kereshetünk: abortusszal kapcsolatos szakirodalom, híres nők életrajza, feminizmus, szüfrazsett mozgalom, nők és oktatás, nők és foglalkoztatás, nők és társadalom, nőkkel kapcsolatos szakcikkek, folyóiratok. Megtaláljátok a nagyszerű Amelia Bloomer életrajzát, aki először hagyta ki saját esküvőjén a férjnek való engedelmességet megfogadó szövegrészt (1840!), szabotálta a How to Rule Your Wife című könyvet, és a halcsontos fűző helyett bevezette a reform bloomer-t. A fűzők és a modern bloomerek azóta persze a highfashion világában élnek, éldegélnek, s várják, hogy kihalásszuk őket. Halásszunk és kutassunk tehát, emlékezzünk a szupernőkre, akik először merték az megélni, kiszabni, megvarrni álmaikat. Rajta!

Néhány alapmű, melyet az adatbázisban megtalálsz:

History of woman suffrage (1881-1922) /edited by Elizabeth Cady Stanton, Susan B. Anthony, and Matilda Joslyn Gage. 1-6. vol. Rochester, N.Y., S.B. Anthony, 1889-c1922.

The book of woman’s power: with an introduction by Ida M. Tarbell, and illustrations by E.R. Lee Thayer. New York, Macmillan Co., 1911.
 
Chinese women, yesterday & to-day / by Florence Ayscough. Boston, Houghton Mifflin Co., 1937.
 
The ethics of feminism: a study of the revolt of woman / by A.R. Wadia. New York, George H. Doran Company, 1923.
 
La femme / J. Michelet. Paris, Librairie L. Hachette et Cie., 1860.
 
Germany’s women go forward / by Hugh Wiley Puckett. New York, Columbia University Press, 1930.
 
Life and writings of Amelia Bloomer /by D.C. Bloomer. Boston, Arena Pub. Co., 1895.

_______________________________________________________

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s