Sikkes extravagancia az olasz kifutókon – MFW S/S16

Az olasz tervezők színkavalkádja minden szezonban lenyűgöz minket – ezúttal sem volt ez másképp. A New York-i minimalizmus az óceán másik oldalán, Londonban már szinte alig volt érezhető, Milánóban pedig éppen ennek az ellentétjével találkozhattunk. A következőkben a legizgalmasabb – sok esetben egyben a legszínesebb – milánói kollekciókat mutatjuk be nektek. Persze, ha inkább a minimalista vonalat preferáljátok, akkor is nyugodtan olvassatok tovább, hiszen abból sem lesz hiány.

Kezdjük rögtön a Fendivel, ami nagy kedvencem, már csak azért is, mert minden szezonban meg tud lepni valamivel, annak ellenére is, hogy általában egy sémára, a fiatalos, bohókás vonalra épülnek az anyagai. Ezúttal a deréknál kivágott darabok jelentették a csavart – kicsit újragondolva a néhány évvel ezelőtt igen népszerű, mára azonban már kifutott trendet. A kollekció a legtüzesebb piros árnyalattal indított, majd a sötétkék köztes szerepeltetésével lassan áteveztünk a földszínek skálájára.

Az alapvetően rendkívül sikkes és elegáns kollekciót jó néhány vadabb, bőr darabok uralta look tette érdekesebbé. Ezt a motoros hatást pedig a selyem folyamatos jelenléte ellensúlyozta. A puffos vállak és ujjak a ’80-as éveket, a magas nyakú felsőrészek pedig a viktoriánus stílust idézték, az összkép azonban nagyon is mai és tagadhatatlanul fiatalos volt.

Nem mondtunk volna igazat akkor, ha azt állítottuk volna, hogy Milánóban a színkavalkádon kívül semmi mást nem láttunk. Hiszen ott volt például a Costume National kollekciója, amit egyáltalán nem nevezhetünk élénknek – sőt, a megfelelő kifejezés inkább a monokróm lenne, ha egy szóval akarnánk jellemezni az anyagot.

Imádtuk a feketében és a fehérben pompázó merész office-lookokat, az aszimmetrikus, fodros szoknyákat, és a kissé vadabb, metálszínekkel és átlátszó selymekkel operáló darabokat is.

A Costume National a kosztümök újraértelmezésével bizonyította, hogy az elegánsabb darabokból is lehet egészen merészet, kirívót alkotni. A levélmintával teleprintelt szett pedig egyértelműen a favorit look volt, még ha nem is teljesen passzolt a kollekció többi eleméhez.

Costume National6

Antonio Marras kollekciójának egyik ihletője Sergei Parajanov örmény filmrendező, színész és képzőművész volt. Az első három look különleges mintázata egyértelműen a művész munkássága előtt tisztelgett, míg a cifrán díszített fejdíszek, a folkos stílusú dresszek és a lágy sziluettek egy olyan kultúra előtt hajtottak fejet, melyet Parajanov dicsőített.

Az arany, illetve a metálos darabok alapvetően nem megszokottak a tavaszi-nyári kollekciókban, Antonio Marras azonban remekül építette be ezeket a színeket az anyagba. Az egyik kedvenc részletem – amire felkaptam a fejem, és amiről utána le sem tudtam venni a tekintetem – az a platformos szandál, illetve papucs és a csillogó arany zoknik kombinációja volt.

A kollekcióban egyébként volt valami magasztos, fenséges, ami olyan érzést keltett bennem, mintha egy számomra ismeretlen kultúra istennői vonulnának fel a kifutón.

Sok részletet kiemelhetnénk – a madaras és levélkés printeket és hímzéseket, a lélegzetelállítóan részletes kidolgozottságot, az anyagok és a rétegek merész kombinációját -, de azt hiszem, ez az a kollekció, ahol érdemesebb az összképre, a sok apró innovatív megoldás szintézise adta tökéletességre koncentrálni.

Erősen a Moschino stílusát idézte fel bennünk az Au Jour Le Jour kollekciója a bőr anyagok és az élénk, neonos árnyalatok dominanciájával.

Nem is feltétlenül azért kerültek bele a figyelemfelkeltő darabok ebbe a gyűjteménybe, mert annyira megragadtak vagy különösképpen tetszettek volna – egyszerűen csak nem lehetett ennyi szín és motívum kavalkádja felett úgy átsiklani, hogy ne ejtsünk róla szót. Azért a show végén felvonultatott óriás flitterekből összeállított dresszek még minket is megleptek – már csak azt kellene eldönteni, hogy imádjuk vagy utáljuk őket.

A Salvatore Ferragamo-nál a bőr megjelenése alapfeltétel, legyen szó őszi vagy épp tavaszi kollekcióról. A bőr darabok ezúttal a szemeteszsákok formavilágát idézték, ennek ellenére mégis jelen volt a márkától elvárt elmaradhatatlan sikk és elegancia.

A buggyos derékrészek és ujjak, az összefércelt, szakadt hatást keltő szoknyák és dresszek úgy képviselték az eleganciát, hogy közben teret adtak a szabadságnak, a vagányságnak is.

A tervező sok darabnál kissé túlzásba is esett a könnyednek, lazának szánt részletek beépítésével, de a legtöbb look mégis szerethetően extravagáns és kellemesen szofisztikált volt.

A Moschino bemutatóit látva mindig rendkívül jól szórakozunk. De valószínűleg nem csak mi, hanem Jeremy Scott is élete legboldogabb pillanatait éli, mikor a legőrültebb ötleteket sikerül a kifutóra varázsolnia.

A tervező ezúttal hanyagolta a Barbie-tematikát, helyette a közlekedés és a háztartási tevékenységek ikonográfiája ihlette meg.

A sárgán és narancssárgán rikító darabokban a láthatósági mellények high-fashion adaptációját véltük felismerni, de nem kevésbé hökkentettek meg az útlezárást jelző fekete-sárga szalagok selyemkesztyűk és körömcipők formájában való újraértelmezése sem.

Az egyes darabokat olyan ikonikus mondatok díszítették, mint a „Dangerous Couture Ahead” vagy a „Slippery whet wet”. Ezek után már nem csodálkoztunk azon sem, mikor Bella Hadid egy üveg tisztítószerrel a kezében, gumikesztyűben és csizmában vonult végig a kifutón, illetve, mikor az „autómosós” lookok követték a neonos árnyalatú, tollakból összerakott kreációkat.

Összefoglalva? Jeremy Scott őrült. Mégis imádja az egész világ, szóval nem túlzunk, ha az „őrült” után még a „zseni” szócskát is odabiggyesztjük.

Nektek hogy tetszett a milánói divathét?

Szöveg: Alexandra
Képek: innen, főkép innen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s