SundayTunes #26 – Bloody Sunday

A huszonhatodik SundayTunes a ,,Trick or Treat” jegyében készült, ugyanis rövidesen indul a Halloween szeánsza. Ez az egyetlen olyan ünnep, amit igazán irigylek az angolszász kultúrkörből; fejetlen lovastól kezdve a töklámpásig lelkesedem minden velejáró kiegészítőjéig, ahogyan az ilyenkor még inkább aktuális zenei kínálatért is.

Screamin’ Jay Hawkins – I Put A Spell On You

Magától értetődő, hogy a Halloween lista az I Put A Spell On You voodoo borzongásával fog indulni. A legendás dalt 1956-ban írta Jay Hawkins, ami megannyi átirata mellett, folyamatosan zenei csúcsokat döntött – többek között felkerült a Rock and Roll Hall of Fame The Songs That Shaped Rock and Roll 500-as listájára is. Az I Put A Spell On You-t hangzása mellett Jay Hawkins macabre performanszai tették egyedülállóvá.

‘A Modest Proposal’- Marie Piovesan, Meghan Collison, Katryn Kruger and Kinga Rajzak by Michael Thompson for W October 2012

The Sonics – The Witch

A ’60-as évekbeli Sonics a garage rock történetében állandó hivatkozási pont – olyan előadókra hatottak, mint a Nirvana, a White Stripes, a Fall, a Hives vagy a Japandroids, és kb. majdnem minden újabb generációs punk/grunge területen mozgó zenészre is.

AnOther Magazine S/S15 Photography by Vincent van de Wijngaard, Styling by Katie Shillingford

The Cramps – Fever

Kicsit szentségtörést követek el azzal, hogy a Crampstől egy feldolgozást választottam, de ez az egyetlen verziója Eddie Cooley szerzeményének, amit egynél többször meg tudok hallgatni. A Halloween lista pedig nem lenne teljes Lux Interior és Poison Ivy psychobilly nélkül.

Mariacarla Boscono,Naomi Campbell and Riccardo Tisci by Luigi & Iango for Vogue Brazil October 2015

Crime and The City Solution – Shakin’ Chill

Arra gondoltam, most kicsit pihentetem Nick Cave Murder Ballads albumát és helyette olyan pályatársaktól válogatok, akikkel Cave együtt zenélt a Boys Next Door (a későbbi The Birthday Party) post-punk bandában, még a Bad Seeds előtt. Az ausztrál gyökerű Crime & The City Solution Shakin’ Chill száma már a londoni éra idején került fel az 1985-ös The Dangling Man című EP-re, amit Mick Harvey jegyzett, Rowland S. Howard gitárszólóival és Simon Bonney vokáljával.

‘Neo Romantik’ – Jessica Pitti by Stefan Milev for Madame Germany November 2013

The Jesus and Mary Chain – Inside Me

Az 1985-ös Psychocandy-vel indult útnak a skót Jesus and Mary Chain karrierje, amivel lefektették a későbbi shoegaze műfaj alapjait.

“Amor”- Molly Bair by Nick Knight for V Magazine- Inspired by Anselm. “

Lydia Lunch – 3×3

Énekes, dalszerző, költő, színésznő a New York-i no wave közegből. Lydia Lunch a ’80-as évek egyik legmeghatározóbb előadójaként megalkuvások nélkül tolta keresztül noise rock performanszait, miközben olyan előadókkal kollaborált, mint Nick Cave, Kim Gordon vagy Michael Gira. Személyes kedvencem tőle második stúdió albuma, az 1982-es 13.13.

‘Of Light And Shadow’ – Kasia Jujeczka by Sophy Holland for No Tofu September 2015

Danse Macabre – Conditioner

A ’80-as évek új-zélandi post-punk szcénáját életre hívó Aucklandben alakult a Danse Macabre, ami nem összekeverendő német metál társával. Sajnos nem volt túl eredeti a névválasztásuk, így rendesen meg kell dolgozni azért, ha valaki szeretné meghallgatni a zenekar egyetlen nagylemezét, ami 1981-ben jött létre és Between The Lines névre hallgat.

‘South of Heaven’ – Hanna Fridh and Nike P by for Dazed & Confused November 2013

The Velvet Underground – Venus In Furs

Idézzük meg a Velvet Undergroundból Nico és a nemrégiben elhunyt Lou Reed szellemét a klasszikus Venus In Furs dalukkal, melynek azonos címe a BDSM ponyvairodalom tulajdonképpeni megalkotójára, Leopold von Sacher-Masoch-ra és az 1870-ben kiadott, Venus im Pelz című novellájára utal.

Maison Margiela: Harleth, Vanessa, Maja, Grace, Greta, Tami and Issa by Craig Mcdean for anOther autumn / winter 2015

Tricky ft. Ambersunshower – You Don’t Wanna

Tricky, a Massive Attack elhagyása után 1995-ben adta ki Maxinquaye szólólemezét, majd hat évvel később jelentkezett a Blowback albummal, amivel a korábbi anyagaihoz képest a populáris, rádióbarát irány felé fordult. A You Don’t Wanna alapja a Eurythmics Sweet Dreams synth-pop klasszikusából jön, amire Ambersunshower R&B énekesnő szólózik.

‘Blow Up’ – Meghan Collison by Steven Meisel for Vogue Italia October 2012

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble – Lobby

A banda budapesti koncertjén készült az alábbi videó, ami hűen tükrözi a Kilimanjaro Darkjazz Ensemble experimentális, dark jazz, ambient hangzását, valamint azt az audiovizuális élményt, melyet a zenekar a némafilmek fekete-fehér univerzumából hangol át.

‘Haute Couture’ – Marjan, Anna, Lineisy, Kasia, Greta and Molly by Paolo Roversi for Vogue Italia Couture Supplement September 2015

Tom Waits – Clap Hands

A legtöbb ismerősöm tizenéves korában túljutott az első zenei mérföldkövén. Tudjátok, arra az útkereső időszakra gondolok, amikor meghallgatsz egy csomó együttest különböző műfajokból, aztán elérkezel ahhoz az egy zenekarhoz, vagy előadóhoz, akiktől letöltöd a teljes diszkográfiát az aha-élmény kíséretében. Tom Waits-hez én is egy ismerősöm révén kerültem közelebb, olyannyira, hogy majdnem egy teljes évig reload módban hallgattam a Rain Dogs LP-jét, ami máig az egyik kedvencem tőle.

‘Such Stuff As Dreams Are Made On’ – Audrey Marnay by Erik Madigan Heck for UK Harper’s Bazaar October 2015

The Black Angels – Young Men Dead

A pszichedelikus rock műfajban mozgó, texasi Black Angels 2006-os Passover című debut LP-jének nyitó darabja a Young Men Dead, ami elég sokat köszönhet a True Detective sorozat népszerűségének. Ezzel zárom a Bloody Sunday playlistet.

“Amor”- Molly Bair in Alexander Mcqueen fw2015 by Nick Knight for V Magazine
Összeállította: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s