RebelFavs – Edith Head, a Hitchcock-hősnők öltöztetője

A Dress Doctor. Szakmai körökben csak így emlegették Hollywood első számú costume designerét, aki filigrán termetével és autodidakta tudásával vált a legnagyobb filmstúdiók ruhafelelősévé, neve pedig elválaszthatatlanul összefonódott az Alfred Hitchcock-életművel. Edith Head portréja következik a RebelFavs soron következő részében.

A costume designer pozíciója Edith Head óta emelkedett fel az egyszerű kellékesből a rendező jobb kezéhez, aki filmszereplők karaktereinek legfőbb attribútumait segíti körvonalazni a forgatások során. Edith Claire Posener 1897-ben született egy kaliforniai kisvárosban, egyetemi tanulmányait pedig a Berkeleyn végezte, ahol 1919-ben francia nyelvből szerezte BA diplomáját, majd a Stanford Egyetemen kapott MA minősítést. Pályáját nyelvtanárként kezdte, de az elenyésző fizetését külön utakon próbálta meg kiegészíteni: esti rajzórákat kezdett venni a Chouinard Art College intézményében, amely döntés végül elvezette Edith-et a Paramount Pictures kosztüm részlegéhez. 

What a costume designer does is a cross between magic and camouflage. We create the illusion of changing the actors into what they are not. We ask the public to believe that every time they see a performer on the screen he’s become a different person.

1924-ben, 26 évesen még csak ruhavázlatokat készített különböző filmprodukciókhoz, de egy évvel később már olyan némafilmeknek lett a designere, mint a Raoul Walsh rendezte The Wanderer, 1930-ban pedig már ő vált a Paramount Stúdió legfőbb öltöztetőjévé, ahol pótolhatatlan kulcsemberként dolgozott 43 éven keresztül.

Alfred Hitchcock-kal az 1946-ban forgatott Notorious-ban került munkakapcsolatba, mely idő alatt Edith tökéletesen ráérzett arra, mi kell a rendezőnek. A Notorious után bekerült Hitchcock bizalmi körébe, amitől 1960-ban sem szakadt el, amikor a mester miatt az Universal Pictures-nél folytatta tovább karrierjét. 

You can lead a horse to water and you can even make it drink, but you can’t make actresses wear what they don’t want to wear.

Edith Head tehetsége két komponensből állt; egyrészt az egyszerű szabású, nőiesen játékos, vagy éppen a femme fatale vonásokat hangsúlyozó estélyi ruhákon keresztül képes volt követni a női karakterek személyiségváltozásait, valamint a védjegyének számító kékes áranyalatú szemüveglencséjén keresztül a színes ruhákat is hozzá tudta igazítani a fekete-fehér filmek képi világához.

A Hitchcock filmhősnők ruhatárát áttekintve bemutatjuk nektek, hogyan definiálta Edith Head egyszemélyben Hollywood stílusát öt évtizeden át.

Notorious (1946)

Rear Window (1954)

To Catch a Thief (1955)

The Man Who Knew Too Much (1956)

Vertigo (1958)

The Birds (1963)

Edith Head életművében 35 Oscar jelölés és 8 Oscar-díj sorakozik, melyek a legtöbb díjjal kitüntetett costume designerévé tették az Akadémia történetében.

Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s