Terem méretű installációk, videók és miniatűr szobormunkák: megnyílt a Privát Nacionalizmus kiállítás!

Megnyílt a Privát Nacionalizmus kiállítás a Kiscelli Múzeumban és az óbudai Budapest Galériában – a tárlat mától december 13-áig lesz látogatható.

A kiállítást 39 közép- és kelet-európai kortárs művész részvételével rendezték meg egy EU-s projekt keretében, amely hat ország, nyolc intézmény, illetve külföldi és hazai kurátorgárda közreműködésével valósul meg. A kiállítás kurátorának, András Editnek sikerült olyan nemzetközi sztárokat is megnyerni, akik első ízben ezen a kiállításon jelennek meg Magyarországon. A bemutatott művek közül kiemelkedik négy, melyek jelenleg is láthatóak az 56. Velencei Biennálén.

unnamed
SOCIÉTÉ RÉALISTE, ENSZ kamuflázs

A kiállítás elsősorban a nemzeti képzelet tárgyára, tartalmára kíváncsi, és abból indul ki, hogy a politikai mozgalmak közül a nacionalizmus kötődik legerősebben a vizualitáshoz: képeken, jeleken, szimbólumokon, mítoszokon keresztül mutatkozik meg, és jelen van a kollektív vágyakban, álmokban, fantáziákban is. A kiállító művészek aktív és kritikus állampolgárként részt vesznek a „képzelt közösségek” jelentésének értelmezésében. Szimbolikus hatalmuk segítségével magánképzeteikben újragondolják a nemzet fogalmát, s kiutat mutatnak a kirekesztő nemzetkoncepciókból, amikor a látogatók számára a nemzeti kötelék nyitott, befogadó értelmezését nyújtják.

A tárlaton társadalmilag érzékeny közép-kelet-európai kortárs művészek alkotásain elevenednek meg a nemzettel kapcsolatos képzetek, a nemzeti identitás formálódásának fázisai és a nacionalizmus problémái. A Privát Nacionalizmus Projekt korábbi kiállításai ‒ Prága, Kassa, Pécs, Drezda, Krakkó, Berlin ‒ után a két budapesti galériában egy átfogó kurátori koncepcióba foglalt válogatással és számos új művel találkozhatnak a látogatók.

unnamed (1)
Cséfalvay András: Compsognation – a nemzetállam egy dinoszaurusz szemével

A projekt utolsó, záró kiállításának címét a világhírű politológus-történész Benedict Anderson írásából kölcsönözte. Anderson az Elképzelt közösségek című könyvében a nacionalizmust és nemzetiséget egy politikai közösség kulturális produktumaként határozta meg, amelynek tagjai nem ismerik egymást személyesen, mégis határozott érzéseik és elképzeléseik vannak saját népükről és más népekről. Az egyes nacionalizmusok saját nemzeti repertoárjukból építkeznek, és nemcsak elképzelt nemzetképük, de még kreált ellenségképük is eltérő. A művészet és a kultúra mindig is része volt a nemzetépítés folyamatának, s ma társadalmilag elkötelezett művészek végzik el számunkra, helyettünk a helyi nacionalizmusokkal való szembenézés feladatát.

A kiállítást a Kiscelli Múzeum/Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria a Közelítés Művészeti Egyesülettel együttműködve valósította meg.

Helyszínek:

Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig, 10–18 óra között

A kiállítást a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár és a Budapest Galéria a Közelítés Művészeti Egyesülettel együttműködve valósította meg.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s