Artspiration #8 – Halloween Edition

Artspiration című rovatunkban különböző képzőművészeti alkotásokból kiindulva állítunk össze outfit-variánsokat a színek, formák, impressziók összességéből inspirálódva. Halloween-i artspirációnk azonban kissé rendhagyó lesz, ugyanis ezúttal a retro horrorfilmek világában kalandozva alkottuk meg az összeállításokat. Szóval, ha ti is szeretitek a klasszikus borzongást, és valamilyen alternatív halloweeni ihletre vágytok, akkor tartsatok velünk!

Elsőként Roman Polanski 1968-as rendezésének képkockái közt kalandoztunk: a Rosemary gyermeke afféle modern klasszikusnak számít a horrorfilmek között, ráadásul – ami egészen ritka a kategóriában – számos díjat is nyert anno. A főszereplő Mia Farrow stílusa már akkoriban is ikonikusnak számított, de így több évtized távlatából visszatekintve, a jótékony „vintage effektus” hozzáadásával még izgalmasabbá váltak a filmbéli összeállításai.

Rosemary gyermeke (1968)

Rosemary's Baby

Alfred Hitchcock igazi legenda, ehhez kétség sem férhet. Számos borzongató remekművet és a szőke színésznők mániákus imádatát kapcsolhatjuk a nevéhez, de valószínűleg az első dolog, ami az emberek nagy részének a filmrendező kapcsán beugrik, az a horrorfilm történet egyik legnagyobb klasszikusa, a Madarak. A badass főszereplőnő, Melanie Daniels hatalmas rajongótáborra tett szert, és nemcsak markáns jelleme, hanem hibátlan stílusa miatt is megmaradt az emlékezetünkben.

Madarak (1963)

Birds

Maradjunk is Hitchcocknál, ám ezúttal hagyjuk el a karakteres női főszereplőt! Következő divatinspirációnkat minden idők egyik legismertebb filmje, a Psycho adta, egészen pontosan az 1960-as mozi egy kevésbé ismert „behind the scenes” fotója.

Psycho (1960)

psycho

Az előzőknél kevésbé mainstream klasszikus horror a Mi történt Baby Jane-nel?, melyben Bette Davis alakítja a felnőtt korára a féltékenységtől egészen megőrülő Jane-t, aki mindent elkövet, hogy ne kelljen filmsztárrá vált nővére árnyékában élnie… Annyi biztos, hogy nem egy klasszikus főhősnőről van szó, jellegzetes lookjai azonban könnyedén leképezhetőek, és igazán izgalmas összeállításokat hívnak életre.

Mi történt Baby Jane-nel? (1962)

Baby Jane

A Frankenstein nem csak film-, hanem irodalmi klasszikus is. Most azonban egy lépéssel továbbmentünk, és a Frankenstein menyasszonya című alkotást vettük elő a maga fekete-fehér valójában 1935-ből.

Frankenstein menyasszonya (1935)

frankenstein

Talán kevésbé nevezhető klasszikusnak, de remekműnek annál inkább az 1980-as Ragyogás, melynek főszerepét a felismerhetetlenül fiatal Jack Nicholson alakítja. A film legikonikusabb figurája talán mégsem a világhírű színész, hanem a legendás ikerpár, akik megtestesítik a „creepy” szó jelentését. Nem véletlen, hogy a filmhez kapcsolódó összeállítást is ők inspirálták.

Ragyogás (1980)

Shining

Összeállította: Alexandra
Képek: Pinterest, Fashiolista és Polyvore

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s