Gonnabees #11 – Interjú Varga Gergő ékszertervezővel

Ékszerei megelőzték a személyes bemutatkozást, műveit már akkor ismertem és figyeltem, amikor az alkotójukhoz arcot még nem tudtam társítani. Munkáinak játékos megoldásai, néhol ironikus felhangjai, képzőművészeti utalásai egy érdekes pályakezdő ívet körvonalaznak előttünk. Gonnabees sorozatunk következő részében Varga Gergő fémműves designerrel beszélgettünk. 

Milyen lépcsőfokok vezettek a fémműves tervezés felé? Miért választottad ezt az iparművészeti ágat?

Ha visszaemlékszem kisgyermekkoromra, nagyon sok fajátékot készítettem. Apám asztalos, így minden megvolt, ami egy kardhoz, puskához vagy egy egész szellemirtó szett elkészítéséhez kellett. Talán sokkal jobban élveztem órákig csiszolni a szamuráj kardom élét, mint játszani vele, persze közben nagyon sok kalózhajót rajzoltam, később keresztanyukám által megismerkedtem a zománcozással. A középiskolában tűzzománc szakon érettségiztem, majd Budapesten kitanultam az aranyműves szakmát, miközben már biztosan tudtam, hogy a MOME a következő lépcsőfok.

Pár mondatban összefoglalnád a diploma projekted koncepcióját?

A BA képzés végén nincs diploma projekt, az utolsó félév is hasonlóan zajlik az ezt megelőzőkhöz. A tervezési feladat címe az Add to Cart jewellery volt, olyan ékszert/ékszereket kellett terveznünk, melyek perszonalizálhatóak és az online értékesítésben rejlő lehetőségekre reflektálnak. Ekkor született meg a Firka jewellery, amiben a megrendelő saját firkája válik ékszerré 3D nyomtatás segítségével.

Hogyan építed fel az ékszertervezés mögötti munkafolyamatokat? Milyen inspirációs forrásokat használsz a tervezés során?

A MOME-n elsajátítunk egy tervezésmódszertant, amit aztán könnyedén tudunk alkalmazni minden helyzetben. Mikor nem megrendelésre dolgozom, jobban teret adok az intuíciónak és az érzelmeimnek. Három dolgot emelnék ki, ami a leginkább inspirál: a zene, a film és Birkás Mona.

Designerként hogyan definiálnád az ékszerkészítést, milyen innovatív lehetőségeket látsz benne? Milyen kulcsszavakat rendelnél az ékszereidhez?

Én azt gondolom, hogy az ékszer is egy olyan dolog, amivel gazdagabbá tehetjük az életünket. Az új technológiák megjelenése nagy hatással van az ékszerkészítésre is, kiemelném például a 3D nyomtatást, ami nem csak az ékszer, de a designer fogalmát is újradefiniálhatja. Munkáimban visszaköszönő motívum a hétköznapokból kiragadott profán témák és tárgyak kiemelése és mitizálása, amely egyszerre idézi a képzőművészetből jól ismert ready made és apprapriation art gyakorlatait. A kulcsszavaim: egyszerűség, letisztultság, alapformákból való építkezés, jelentékenység, érzékenység.

Food jewelry
Food jewelry – Chips

Az ékszertervezés mellett egy sor másik formatervezői projektben is részt veszel, gondolok itt a PUHA megalkotására, ami a napjainkban egyre fontosabbá váló fenntarthatóság lehetőségeit keresi. Mesélnél erről?

A PUHA egy nagyon jó projekt lenne és biztos sok ember használna ilyen szőnyegeket, de sajnos nincs elég időm foglalkozni vele, mert az, hogy ékszereket készítsek, számomra fontosabb. Ez egy jó felütés, amihez lehet, hogy visszatérünk még.

Ékszereidet látva úgy gondolom, nem egy tisztán esztétikai-funkcionális alkotói attitűdöt követsz, designer munkáidban kiérződnek bizonyos képzőművészeti utalások, mint például a Food ékszerkollekciódban vagy a PUHA szőnyegeken látható Caspar David Friedrich-festmény idézetekben. A Testhangolás című videód pedig már a body art felé terel bennünket. Mit jelentenek számodra ezek a képzőművészeti irányok? Egyáltalán fontos-e, hogy iparművészként vagy képzőművészként tekintesz magadra?

A képzőművészet mindig is fontos szerepet játszott az életemben, mikor felvettek a MOMÉ-ra, még akkor is sok képet festettem. A középiskolában is nagyobb hangsúlyt fektettek elméletből a képzőművészetre, mint az iparművészetre, holott gyakorlatban ennek az ellenkezője valósult meg. A MOMÉ-n is sok elméleti óránk foglalkozott a képzőművészettel, a Képzőn (MKE) például negyed ennyi design elméletet sem tanulnak. Szépen lassan kikopott a vágy belőlem, hogy képzőművészeti alkotásokat hozzak létre, viszont folyamatosan figyelemmel kísérem a kortárs képzőművészeti trendeket is. A két dolgot külön kell választani; designerként tekintek magamra, de nagyon örülök, hogy a barátnőm Birkás Mona képzőművész, és inspiráljuk egymást.

Dome
Dome, Buda Entertainment & Gastro

Ha már idekanyarodtunk, Birkás Mona intermédia-művész, akivel rendszeresen kollaboráltok különböző képzőművészeti projektekben. Hogyan határoznád meg a szerepedet ezekben a közösen létrehozott munkákban és pontosan milyen alkotások ezek?

Monávál különböző projekteken szoktunk dolgozni, ezek van, hogy a képzőművészethez, van, hogy a designhoz állnak közelebb. Mona számomra nem csak barátnő, de egy nagyon jó alkotótárs is. Remekül kiegészítjük egymást, közös munkáinkban alkotói módszereink és karakterünk ellentétességét kamatoztatjuk. Az elmúlt években különböző nagyszabású projekteken dolgoztunk együtt, ezek közül kiemelnék egy hatalmas, minimalista installációt, amit a Sziget Fesztiválra építettünk az Art Of Freedom keretében, valamint együtt készítettünk egy murális munkát is a Buda Entertainment & Gastro épületében.

Cromlech - Sziget festival 2015
Cromlech – Sziget festival 2015

Visszatérve az ékszereidhez, Katti Zoób 2014-es ősz-téli Black Panther kollekciójának kiegészítőit te készítetted. Hogyan jött létre ez az együttműködés?

Igen, nagyon izgalmas volt a MOME falain kívül egy divattervezővel együtt dolgozni, és a 42 db ékszeremet szebbnél szebb ruhákon és lányokon látni. A fentiekben említett tervezési metódus hatékonyságát élesben ki tudtam próbálni. Katti éppen keresett valakit, aki ékszereket tervezne a ruháihoz és az én munkáim nagyon tetszettek neki – azóta több projektben dolgoztunk együtt, de nyilván nem jöhetett volna létre ez az együttműködés Vitányi Anna nélkül.

Katti Zoób - Black Panther Collection, Jewellery
Katti Zoób – Black Panther Collection, Jewellery

Pályakezdő designerként milyen itthoni lehetőségeket látsz egy önálló brand felfuttatására?

Pályakezdőként van néhány lehetőség, melyek például a MOMÉ-hoz köthetőek, emellett különböző pályázatokon lehet indulni (viszont Magyarországon a pályázatok töredéke foglalkozik designnal), a stúdiók és a designboltok is nyitottak a fiatal tervezők munkáira. Érdemes a külföldi lehetőségeket is figyelemmel követni, mert Magyarországon elég szűk a vásárlóközönsége ennek a területnek, ami részben az ország méretéből, másrészt a gazdasági helyzetéből fakad. Nagyon sokat kell dolgozni és minden lehetőségből a legtöbbet kihozni.

Megvásárolhatóak valahol az ékszereid?

Igen, a Facebook oldalamon vagy e-mailben felvehetitek velem a kapcsolatot.

Milyen munkán dolgozol jelenleg? Milyen jövőbeli terveid vannak?

Legújabb kollekcióm az Ó jewellery nevet viseli. Ezek olyan gyűrűk, amik a hagyományos ötvösség jegyeit és a kortárs kultúránkra jellemző stílusvilágot ötvözik. A gyűrűket úgy terveztem meg, hogy hétköznapi és alkalmi öltözethez és szituációkhoz is egyaránt passzoljanak, mint mondjuk egy Levi’s farmer, amit egy sportcipővel vagy inggel és bőrcipővel is ugyanúgy felvehetek. Az Ó név utal a gyűrűk formájára, másrészt pedig ez az egyetlen egy betűből álló magyar szó, ami önálló jelentéssel bír, ez pedig az ékszer koncepcióját reprezentálja. Jövőbeli terveim közt szerepel a MOME fémműves MA elvégzése. Régi vágyam egy ékszer automata létrehozása, a gyerekkorunkból ismert játék automaták mintájára, és minél több embernek szereznék örömet szerezni az ékszereimmel.

Ó jewelry
Ó jewelry

 

 Facebook ITT, Behance ITT!
Szöveg: Bea

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s