Manus x Machina: divat és technológia találkozása a Metropolitan Museum of Art’s-ban

Először is azoknak, akiknek ismeretlenül hangzana az esemény, a Met Gálát minden évben New Yorkban a Metropolitan Művészeti Múzeumban tartják. A különböző témákat felölelő esemény jövőre a technológia és a divat koprodukciója köré fonódik majd, a főszponzor pedig az Apple lesz. A gála fővédnöke természetesen Anna Wintour, mellette pedig feltűnik Jony Ive, Idris Elba és Taylow Swift. Emellett tiszteletbeli vendégként Karl Lagerfeld,  Nicolas Ghesquière és Miuccia Prada is megjelenik majd.

Ha még felsejlenek bennetek középiskolai tanulmányaitok foszlányai, nem hat újdonságként, hogy a divat és a technológia kapcsolata visszanyúlik egészen az ipari forradalomig, ahol a ruhaipar húzóágazatként olyan profitot termelt, amit később a kezdeti technológiai fejlesztésekbe tudtak visszaforgatni a kereskedők. De hogyan interpretálódik mindez a 21. században? Mivel imádjuk ezt a témát, mi is írtunk már erről (katt IDE és IDE!), ezért is fogadtuk kitörő örömmel a Manus x Machina hírét!

met-gala-theme-2-e1446060564384

A múzeum kurátora, Andrew Bolton az év kiállítása kapcsán kiemeli: „alapvetően az haute couture és a pret-á-porter közti határ a kézi vagy gépi készítésre fektette a hangsúlyt, ám ez a határvonal napjainkra elmosódott, mivel mindkét ágazat átvett egy kicsit a másik jellegzetességeiből”. Összesen 100 kreáció mutatkozik majd meg a fast fashion és a magas szabászat berkeiből. Az esemény a divat legmodernebb technikai innovációira is nagy hangsúlyt fektet: többek közt a lézervágás, a 3D nyomtatás, a thermo-shaping készítési metódusai lesznek jelen, amik kapcsán testközelből is láthatóvá válnak a kortárs divattechnológia eklatáns kézi és gépi momentumai.

A rendezvénynek a maga által állított lécet kell megugrania, hiszen a tavalyi Yahoo-szponzorált, a kínai művészet és nyugati divat különbségeire világító kiállításra csaknem 800.000-en voltak kíváncsiak, a 2011-es Alexander McQueen Savage Beauty kiállítás pedig a tizedik valaha leglátogatottabb esemény lett a Met listáján. A jövőre nyíló kiállításnak legfőbb célja az, hogy a divatrajongókat kicsit ’techie’-vé varázsolja és a technológia nagyágyúi is nyissanak a fashion világ felé.

pvc_pants_loewe_02

Hogy a köztünk lappangó Apple-rajongókat is felcsigázzam, az eseményen közreműködő partnerként megjelenő Jony Ive is előad majd, akit steril Apple-videóiról ismerhetjük inkább, semmint fellépéseiről – úgy tűnik, akár divatfanok, akár techőrültek vagytok,  a New York-i Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute jótékonysági rendezvénye és kiállítása számotokra is tartogat majd érdekességeket!

Szöveg: Lelle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s