Lakatlan terek – Városrehabilitációs konferencia a Kortárs Építészeti Központ szervezésében

Budapestünk, és a többi enyhén, vagy keményen freaky magyar város sem várt hiába, noha sokáig vártak, az tény; a KÉK Kortárs Építészeti Központ fantasztikus, mesébe illő nemzetközi projektje nem hagyja tovább enyészni a lakatlan ingatlanokat, sem a teret kívánó ötleteket – még ideiglenesen sem!

A legérdekesebb kérdés ennek kapcsán az, hogy mi történik, ha ideiglenesen kell vagy lehet használni egy bizonyos teret, épületet? Közösségi kert, kifutó vagy koncerthelyszín lesz pár hónapig, amíg egy beruházás meg nem kezdődik, azon a területen, ahol most csupán pitypang nő, vagy egy félig leomlott, romantikus régi bérház hallatja gyászsikolyait? Hogyan lehet megtervezni, milyen szempontok alapján, és hogyan kivitelezhető egy adott tér újraélesztése? Mint annak idején, csak egy emelettel magasabban a Mindenható, összekapcsolva teremtő gondolatot a sárgolyóval, szellemit az anyaggal, hogy abban azért az embernek is legyen valami jó. A KÉK az üresen álló tereket (hogy ilyen volt-e Teremtés előtt, arról megoszlanak a teológiai iskolák nézetei, hagyjuk most nyitva ezt a felettébb izgató kérdést) felmérve a városi közösségek szolgálatába állítható ötleteket keres, és professzionális szolgáltatásokat nyújt ezek megvalósításához.

lapozos
Vacant City Book (fotó: lakatlan.kek.org.hu)

A meghatóan ultra naprakész és hangulatos konferencián azok a civil szervezetek és önkormányzati projektek voltak jelen, amelyek radikálisan újszerűen gondolkoznak a városstruktúra, a felhasznált terek, valamint a közösségi létet illetően.

Egyre sürgetőbb és kevéssé megoldott ugyanis a kérdés, hogyan és mire lehet alkalmassá tenni a kihasználatlan, pangó és szomorúan ásítozó, ugyanakkor drágán fenntartott ingatlanokat. Eltérően a korábbi, mereven ipari és kockaszemléletű várostervezéstől, amely tragikusan unalmassá és szürkévé tette városaink többségét, a konferencia kerekasztalainak résztvevői valami egészen másban gondolkoznak – közösségben, kreativitásban, társadalmi szerepvállalásban, természetvédelemben és a szabad művészeti látásmódban.

A Lakatlan Budapest 2012-ben indult program, amely workshopok, előadások, beszélgetések keretében kutatja az okokat és megoldásokat ezekre a kérdésekre.

Az üres budapesti ingatlanok gyűjtésére közösségi térképet hoztak létre, amely szabadon hozzáférhető, tehát ha tudsz egy olyan házat, amely kedves a szívednek és szeretnéd jó kezekben tudni – mert most épp magányosan és üresen bámul rád naponta az utca végén – helyezd fel adataival a térképre!

11351298_854886294602407_4836151912517854130_n
Urban Spotting (fotó: facebook.com/LakatlanBudapest)

Ezen az oldalon hozzájuthattok a lényegi információkhoz és professzionális szolgáltatásokhoz, amelyek alapján – akár teret tudtok, amely ötletre vár, akár projektet, amelynek térre volna szüksége – megkezdhetitek a tevékenységeteket a kisléptékű, értékteremtő városrehabilitáció hiánypótló területén. Közös stratégiaalkotás, pop-up események, workshopok, szervezetfejlesztés, bérlőkeresés, és még sok minden más, egyszóval profi apparátus áll a rendelkezésetekre.

Ahhoz, hogy a üres ingatlanok visszakerüljenek a városok vérkeringésébe, külföldről hozott jó példák kellenek; a szakértők szerint vannak, illetve lesznek az egyes ötletgazdák között létrejövő szinergiák is, mert a non-profit és for-profit tevékenységek kölcsönösen támaszkodhatnak egymásra a terhek viselésében és a forgalom generálásában.

11260319_928516930572676_1159753858314165036_o
A Kihasználatlan terek a városi közösségek szolgálatában témában rendezett konferencia (fotó: facebook.com/LakatlanBudapest)

A hallatlanul érdekes kerekasztal-beszélgetéseken, amelyeken újító kreatívok és elhivatott szakértők egész csapata vett részt, többek közt ott volt a Művelődési Szint, azaz a MÜSZI, a Regional Enviromental Center, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Green City Hungary, a Budapest Főpolgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda, a Corvinus Egyetem, a Klímanagykövetség Egyesület, a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, az Art Quarter Budapest, a Hello Wood, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., az Eleven Blokk Művészeti Alapítvány, a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség, a Városkutatás Kft., vagy a Kamermayer Projekt Egyesület

A Kihasználatlan terek a városi közösségek szolgálatában témában rendezett konferencia teljes hanganyaga elérhető a projekt honlapján (jobb oldalon hanganyagok blokkra kattintva) Ja, és ne feledjétek, a KÉK most 10 éves, és mindenkit vár a születésnapi partijára – Facebook esemény ITT!

Szöveg: Laura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s