Nirrimi Joy Firebrace és az ő infinitív életigenlése

Nirrimi Joy Hakanson igencsak a fotográfiai műfajok határait feszegeti, ami azt illeti. Divatfotósként keresi a kenyerét, ő maga azonban sokkal természetesebb, kalandosabb életet él, és a világ is így ismeri. Fiatal ausztrál lány, aki évek óta bőszen blogol életéről, amely bármelyik művészmozi vásznán megállná a helyét. Következzen most egy különleges alkotó, akinek valóban szíve-lelke benne van minden egyes munkájában.

Nirrimi gyerekként író akart lenni, de amikor életében először fényképezőgépet vett a kezébe, érezte, hogy most valami még jobbat talált; valamit, amivel még a szavaknál is pontosabban ki tudja fejezni önmagát és gondolatait. Azonnal a fotózás megszállottja lett, gyakran iskola helyett is inkább fényképezett vagy otthon bújta az internetet fotós leckékért. De ahogy az már a Tinder és társai előtt is jelent volt a virtuális éterben, rátalált az online szerelem. Megismerkedett egy fotós sráccal, akihez végül 16 évesen elszökött, és hosszú évekig vele is maradt.

Karrierje közben beindult, versenyeket nyert és egy menő New York-i ügynökséggel is előbb leszerződött, minthogy nagykorúvá vált volna. Elkezdett divatkampányokat és editorialokat fotózni, akkoriban teljesen beszippantott a divatvilág. A természetszerető, művészlelkű Nirrimitől azonban kevés dolog állt távolabb, mint ez a kommercializálódott közeg, így lassacskán kivonta magát, és szerelmével a fotós megbízások alkalmával inkább bejárta a világot.

Nirrimi tizenkilenc évesen terhes lett, ezzel pedig új fontossági sorrend alakult ki életében. Már csak blogbejegyzéseiből is tudhatjuk, hogy nem sok dolognak nagyobb megszállotja, mint a fotózásnak, Alba kislánya azonban egy ezen ritkaságok közül. E különleges szeretet és kapocs nem változott akkor sem, amikor két évvel később egyedül maradt, és szingli anyukaként kellett tovább helytállnia – egy olyan hivatással a nyakában, ami az összes munka közül a lehető legnagyobb flexibilitást követeli meg. A dolgok azonban rendeződni látszanak, a Nirrimire újra rátalált a szerelem és karrierje is biztos mederben halad.

Stílusát tekintve minden képen a természetesség és az egyszerű dolgok iránti vonzódás, a letisztult szépség őszintesége jut kifejezésre. Az összes fotóban rejlik valami intim és bizalmas titok, a néző úgy érezheti, most valami nem mindennapi pillanatba lett beavatva, és ez igaz mind a privát családi felvételeire, mind egy Times Square-re készült divathirdetésére. Itt nincsen semmi modern minimál vagy elvont művésziesség, sem a fogyasztói kultúra és az új évtized visszásságainak romlottsága. Nem, Nirrimi a kortalan, érzelmekkel teli valóságot adja át, de azt a lehető legmeghatóbb valójában, egy szemtelenül fiatal örök hippi szemszögéből.

firejoy-about-1

Tényleg érdemes olvasni a blogját, mert nemcsak, hogy varázslatos képeket tekinthetünk meg, kétségtelen, hogy a művésznő megindítóan ír, és hiába a sok keserűség, a mindennapi életről szóló bejegyzések után legszívesebben körbeölelnék a Földet, és kicsit visszanyerjük a világba vetett hitünket.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s