Kedvenc márkáink a H&M csoportból

Az köztudott, hogy a Zarát is üzemeltető Inditex alá olyan ismert márkák tartoznak, mint például a Bershka és a Stradivarius, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a H&M csoporthoz is több brand kapcsolható, melyek közül mindegyik egy külön történet – ezeket meséljük most el nektek!

A hazánkban is jól ismert klasszikus fast fashion üzletlánc, a H&M mellett még a Hennes&Mauritz csoporthoz tartozik a letisztult, magasabb színvonalat képviselő COS, az alternatívabb, játékosabb stílust képviselő Monki, a főleg farmerben utazó Cheap Monday, a skandináv szimplicitást közvetítő Weekday, és a 2013 óta működő &Other Stories.

hm group

A történet a svédországi Västerås-ban indult egy női ruhákat árusító üzlettel – akkor még nyilván nehéz lett volna megjósolni, hogy 2015-re a sztori egészen elképesztő méreteket ölt majd. Ha a Hennes&Mauritz-ról átfogóan beszélünk, akkor összesen 6 márkát és világszerte 3700 üzletet értünk alatta.

A legizgalmasabb azonban mégis az, hogy ez a hat márka olyannyira eltér egymástól koncepcióban és stílusban, mintha földrajzilag egészen távoli területeken, egymástól teljesen eltérő gondolkodásmódú emberek fejéből pattantak volna ki.

A H&M-et nyilván senkinek sem kell bemutatni, így rögtön rá is térek a csoport egyik legizgalmasabb tagjára. Már csak azért is érdemes megismerkedni ezzel az üzlettel, mert hamarosan Magyarországon is lehetőségünk lesz náluk vásárolni. Igen, a COS-ról van szó, mely nemsokára a hazai divatfanatikusok előtt is nyitva áll majd. A COS név egyébként a Collection of Style kifejezés kezdőbetűiből született.

A COS az egyszerűséget, a modern letisztultságot, a jellegzetes skandináv stílust képviseli.

A tipikusan fast fashion vonalon mozgó H&M-mel szemben a COS kissé feljebb pozicionálja magát, és inkább a high-end felé mutat a fillérekért beszerezhető tömegtermékekkel szemben.

Nemcsak áraiban és minőségében, hanem koncepciójában is lázad a fast fashion villámgyorsan letűnő irányzatai ellen: a COS azt kívánja megmutatni, hogy a szezonális trendeken túl is van élet, és hogy a szofisztikált sikk hódítása nem időszakhoz kötött. Ha ez a gondolatmenet hozzátok is közel áll, és kedvet kaptatok egy-két felsőkategóriás darabhoz, online rendelésre már most is lehetőségetek van a weboldalon.

cos2

Maradjunk a minimalista vonalon, és ismerkedjünk meg a Weekday hideg puritánságával, ami egyértelműen a skandináv világot idézi. A modern divat- és farmermárka története is igazán érdekes: Örjan Andersson és Adam Friberg 2000-ben alapítottak egy független vintage üzletet Stockholm külvárosában, melynek a Weekend elnevezést adták, és ami kizárólag szombaton és vasárnap tartott nyitva.

A kínálat annyira újszerű és megnyerő volt, hogy a szűk nyitvatartási időintervallum és a kedvezőtlen elhelyezkedés ellenére a bolt hamar népszerűvé vált, így szinte magától értetődő volt a terjeszkedés igénye. Innentől kezdve a bolt hagyományos nyitvatartási idővel üzemelt, ezért a neve is Weekdayre változott, jelenleg pedig már a H&M csoport tagjaként működik.

Weboldalukon szemezgethettek a legújabb darabjaik közül.

Merőben más koncepciót képvisel a H&M csoport legvagányabb márkája, a Monki.

Ők éppen a színekkel és a játékossággal fogják meg azokat az embereket, akiknek igényük van a teljesen alternatív irányzatokra, sziluettekre és mintákra.

Azokat, akik nem ijednek meg az élénk és formabontó grafikáktól, és nem félnek extrémebb darabokkal kiegészíteni gardróbjukat. A weboldal egyébként nem adja vissza azt a fashion kavalkádot, ami az üzletbe lépve fogadja a vásárlót, de a hangulatból azért virtuálisan is kellő intenzitással részesülhetünk.

A Monki kétségtelenül egyedülálló a maga nemében, és az is biztos, hogy a vásárlóutcákban mindig üde színfoltot jelent vagány kirakatával és bohém dizájnjával.

A márka utánozhatatlan streetwear darabjaival az igazi individualista szemléletű fiatalokat célozza meg, akik egyedi stílusukba minden erőfeszítés nélkül képesek beépíteni az első ránézésre gyakran hordhatatlannak minősített darabokat is.

Sajnos a Monkit továbbra is hiányolnunk kell Magyarországon, az online vásárlás azonban az ő esetükben is hiánypótló alternatívát nyújthat!

A Cheap Monday az utcai stílust és a kifutó high-fashion világát olvasztja össze a széles réteg számára megfizethető, fiatalos farmereivel, kiegészítőivel és más egyéb ruhadarabjaival.

A Cheap Monday 2004-ben a Weekday továbbgondolásaként született, bár egy jóval polgárpukkasztóbb, lázadóbb, alternatívabb vonalat képvisel.

A kissé underground, extravagáns irányvonalat már a koponyás logó is előrejelzi, de érdemes a ruhadarabokra ettől függetlenül is vetni néhány pillantást. A weboldalon nem csak az aktuálisan elérhető darabokat, de a korábbi kollekciókat, illetve a hozzájuk kapcsolódó fashion show-kat is megnézhetjük – érdemes!

Az &Other Stories a csoport legfiatalabb tagja, ami 2013 márciusában indult. Széles ruhakínálattal, cipőkkel, táskákkal, ékszerekkel és kozmetikai termékekkel várja a vásárlókat.

A személyes stílus kifejezésének támogatása náluk kardinális kérdés, ugyanúgy, ahogyan a minőség és az aprólékosan kidolgozott dizájn szem előtt tartása.

A márka – viszonylag rövid pályafutásának okán – egyelőre kevésbé ismert, de biztos vagyok benne, hogy néhány év elteltével ehhez a névhez is jelentős sikereket társíthatunk majd… és persze még több sztorit.

Láthatjátok, hogy ezek a márkák ugyan eltérő koncepciókkal dolgoznak, mégis mindegyiknek megvannak a maga egyedülálló stílusjegyei, és ehhez kapcsolódóan persze a célcsoportjuk. Nektek melyik a kedvencetek?

Szöveg: Alexandra
Képek: a márkák weboldalai, illetve FB oldalai

One thought on “Kedvenc márkáink a H&M csoportból

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s