RebelChart 2015 – A legjobb hazai kiállítások

Ismét eljött az év vége, így újra aktuálissá vált a rebellive évet összegző toplistáinak összeállítása. Első körben összegyűjtöttük nektek, hogy 2015-ben mely hazai kiállításokat kedveltük a legjobban. Reméljük, hogy ti is jó sokat kipipáltatok közülük!

10. Szubjektív realizmus a MAMŰ Galériában

A 2015-ös évet egy igazán egyedülálló kiállítással nyitottuk, mely a szubjektív realizmust mutatta be. A minikiállítás a Damjanich utcai MAMŰ galériában valósult meg, melynek egyedülálló légköre határozottan hozzáadott az élményhez. A szubjektív realizmus – mint neve is mutatja – a valóságot veszi alapul, ám azt a művészek egyéni megfigyeléseikkel gazdagítják, saját szemüvegükön keresztül mutatják be a közönségnek. A Szubjektív Realisták 2012-ben alakult alkotócsoportjának kiállítása határozottan jó évnyitó esemény volt, melyről akkor mi is beszámoltunk.

szubjektiv realistak

Kép forrása: MAMŰ Galéria

9. Rembrandt és a holland arany évszázad a Szépművészeti Múzeumban

2014. október 31-én nyitott a Szépművészeti Múzeumban a holland aranykort és Rembrandtot, illetve más kiemelkedő alkotókat bemutató kiállítás, mely egyedülállóan átfogó és rendszerezett képet adott az 1600-as évek holland művészetéről. A nagyszabású tárlat önmagában is hiánypótló volt, emellett pedig egy korszak lezárultát is jelentette: 2015 februárjában a kiállítás végével a Szépművészeti Múzeum is bezárta kapuit egy időre. Az elméletileg három éven át tartó rekonstrukció a magasművészet iránt rajongók számára minden bizonnyal egy örökkévalóságnak fog tűnni – a várakozást azonban megkönnyíti, hogy közben számos más intézmény és art központ is igazán izgalmas eseményekkel vár minket, pótolva a Szépművészeti hiánya okozta űrt.

remdbrandt

Kép: innen.

8. Kép és képtelenség, Capa Központ

2014. november 17-én nyílt meg a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban az első, kifejezetten a kurrens technológiákra koncentráló kiállítás, melynek célja az volt, hogy bemutassa a leginnovatívabb és újszerűbb, a látást és a megfigyelést segítő eszközöket, egyfajta technológiai víziót megjelenítve. A Kép és képtelenség interaktivitását adta, hogy a látogatók nemcsak megtekinthették, hanem ki is próbálhatták a különböző installációkat, ezzel szemlélő helyett az alkotás folyamatának résztvevőjévé váltak. Az egyedülálló kiállítást 2015 márciusáig lehetett megtekinteni.

kep es keptelenseg

Kép: innen.

7. Rippl-Rónai és Maillol, Magyar Nemzeti Galéria

Mindig nagyon izgalmas, mikor két kiváló ember inspirálja egymást, és még jobb végignézni az efféle “kollabok”, egymásra ható erők által kreált alkotásokat. Éppen ezért szeretjük a legendás művészbarátságokat, és azt, amikor egy alkotó munkássága katalizátorként hat egy hasonlóan gondolkodó, szintén zseniális elme művészetére. Ennek fényében jött létre a Magyar Nemzeti Galéria Rippl-Rónai József és Aristide Maillol kapcsolatát bemutató tárlata, az Egy művészbarátság története, melyet 2014. december 17-től 2015. május 17-ig tekinthettünk meg.

ripplronai

Kép: innen.

6. Az 5. Textilművészeti Triennálé

Az idén megrendezett Textilművészeti Triennálé – mely immár az ötödik ilyen esemény volt – az Imago címet kapta, mely fantázianév az ábrázolást, a képalkotást, a művészeti módon való megjelenítést hivatott szimbolizálni. A szombathelyi triennálén tizennyolc ország 168 alkotója mutatkozott be, így számokkal is alátámaszható, hogy egy igazán jelentős, a maga nemében egyedülálló eseményről van szó, mely a textilművészet különböző ágait és azok sokszínűségét ismerteti meg a közönséggel.

textilmuv

Kép: innen.

5. Art Market, Millenáris

Nem a hagyományos értelemben vett kiállítás – inkább nevezhetjük képzőművészeti vásárnak -, azonban a művészvilág igen jelentős programja a 2011-ben létrejött Art Market Budapest, ami mostanra az egyik legvárósabb művészeti eseménnyé nőtte ki magát. Ha idén lemaradtatok volna, jövőre is lesz lehetőségetek pótolni a mulasztást októberben.

artmarket.JPG

Kép: innen.

4. Chagall álomvilága Pécsen

Chagall álom ihlette művészetébe idén a mi is betekinthettünk a pécsi Janus Pannonius Múzeum szervezésében. Április 28-tól október 31-ig látogathattuk meg a világ egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb alkotójának munkásságából nyílt tárlatot, mely az Odüsszeiához kapcsolódó litográfiákat, a Párizsi Opera mennyezetének megújításához készített tervrajzokat és különböző vázlatokat vonultatott fel.

chagall

Kép: innen.

3. El Kazovszkij a Magyar Nemzeti Galériában

2015. október 30-tól egészen 2016. február 14-ig tekinthetitek meg El Kazovszkij munkásságát és életét feldolgozó kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. A túlélő árnyéka címen futó tárlat El Kazovszkij orosz származású alkotó életművét mutatja be. A merész formák és harsány színek egyvelegéből kialakult és a punk irányzat inspiráló hatását magán viselő jellegzetes stílus igazi art felüdülést jelent. A bemutatott 400 alkotás pedig éppen elég ahhoz, hogy körvonalazza a titokzatos, rebellis művész féktelen életét.

kazovszkij.jpg

Kép: innen.

2. Rocío Montoya a TOBE Gallery-ben

A kollázsművészet rajongójaként számomra az év egyik legizgalmasabb eseményét Rocío Montoya kiállítása jelentette a TOBE Galleryben. A HARMAT néven futó kiállítás a spanyol művész természetközeli, álomszerű inspirációval átszőtt alkotásait vonultatta fel, melyek átmenetet képeznek a fotográfia, a digitális technika és a hagyományos kollázs módszer között.

artist-rocio-montoya-x-the-no-names-2

Kép forrása, ill. még több munka a művésztől: itt

1. Ludwig Goes Pop

Az idei év legmenőbb – emellett pedig leginkább hype-olt, és nagyon-nagyon várt – kiállítását a Ludwig Múzeum hozta tető alá: a Ludwig Goes Pop a pop-art színes alkotásait mutatja be, olyan emblematikus művészek tolmácsolásában, mint például Andy Warhol. A korábban már a kölni és bécsi Ludwig Múzeum által is bemutatott tárlat nálunk október 9-én nyitotta meg kapuit, kiegészülve az irányzatban tevékenykedő magyar és kelet-európai alkotók műveivel. A kiállítás január 3-áig még látogatható, ha kedvet kaptatok egy kis popos művészeti felüdüléshez!

ludwig goes pop

Kép forrása és még több információ: itt

Szöveg: Alexandra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s