Nyitott, öntudatos, művészi: CUKOVY

Nemrégiben lettünk figyelmesek egy fiatal magyar márkára, mely amellett, hogy igazi #girlpower attitűdöt képvisel, az előítélet-mentes hozzáállást hirdeti, akkurátusan körvonalazott célok mentén halad előre és fontosnak tartja a jelen és a jövő innovációira való összpontosítást.

A CUKOVY márkát környezettudatos, előremutató darabok jellemzik, melyet a két alkotó egy lázadó, futurisztikus látásmóddal ötvöz. A brand Tálosi Lívia és Csukovics Brigitta találkozásából született; világukat nem aktuális divatirányzatok alakítják, jövőt formálva, merészen egyedi úton járnak. Kollekcióikban ellentmondások oldódnak fel és végpontok olvadnak egymásba. Megszűnnek a szabályok, a funkciók felcserélhetők, látszólag össze nem illő textúrák válnak eggyé.

A vakmerő anyaghasználat ellenére az alapanyagok luxus minősége és a részletek aprólékos kidolgozottsága a márka identitásának alapja.

asd

Nekünk, művészetekre fogékony, fiatal, határozott személyiségeknek alkotnak, és olyan extramenő aktorokat is bevontak már tevékenységükbe, mint a transznemű modell, Stav Strashko, akit a szintén felkapott, Londonban tevékenykedő fotós, Martin Wanda fotózott az SS17 kampányhoz és lookbookhoz. Most a brand kreatív igazgatóját, Tálosi Livit és tervezőnőjét, Csukovics Brigit faggattuk jelenről, jövőről, miértekről és hogyanokról. Ismerjétek meg őket közelebbről!

cukovy_2017ss

Meséljetek kicsit a kezdetekről! Hogyan alakult ki a CUKOVY brand?

Brigi: A márka 2014-ben alakult. Kreatív igazgatónk, Tálosi Livi akkoriban társat keresett egy saját brand létrehozásához. Ajánlásokat kért különböző divatiskolákból, így talált végül rám, amikor végzős voltam a Kreában. Nagyon hamar megtaláltuk a közös hangot, sok mindenben egyetértettünk. Livi a vállalkozás üzleti és gyakorlatias részét tartja kézben, én pedig a kreatív, művészi vonalért vagyok felelős, de sok dolog kapcsán kikérjük egymás véleményét, és azt gondolom, ezért is tud progresszívan fejlődni a CUKOVY.

Milyen változásokon ment át azóta a márka? Mi áll most a fókuszpontban?

Livi: A kezdetekhez képest sok-sok változáson, fejlődésen ment keresztül a márka a saját tapasztalataink tükrében, gondolat- és ízlésvilágunk formálódásának köszönhetően, a kortárs trendek irányvonalát és a piaci viszonyokat is szem előtt tartva. Úgy érezzük, egy erősebb, markánsabb, vagányabb és intelligensebb márkává lettünk az elmúlt évek során.

1

Mivel folyamatosan azon dolgozunk, hogy minden szinten megfeleljünk a saját és a vásárlóink által támasztott elvárásoknak és prosperáló döntésekkel haladjunk az innováció irányába a jellegzetes markereinket megtartva, úgy döntöttünk, hogy szélesítjük határainkat és jövőre egy társtervezőt is bevonunk a kreatív folyamatokba. Egy tapasztalt, öntudatos és karakteres designer lép tehát a CUKOVY csapatába, aki remekül kiegészíti majd Brigi jól felépített világát. A változást januárban, egy exkluzív sajtóeseményen jelentjük majd be – már nagyon izgulunk, kíváncsian várjuk a fogadtatást.

Hogyan mutatnátok be a CUKOVY-Nőt? Elsősorban mely célcsoportra összpontosítotok most?

Livi, Brigi: Az erős, bátor, tudatos, pimasz, különc és független Nőt célozzuk meg. A CUKOVY múzsája nyitott, modern gondolkodású, fiatalos és érzékeny jelenünk aktuális kérdéseire. Egyedi személyiségjegyeit magabiztosan vállalja, arra bátorítva másokat, hogy szabadítsák fel ők is valódi, belső énjüket. Egyszerre megmutatja szenzitív, finom, valamint határozott, erős oldalát, bátran kombinálja a feminin és maszkulin stílusjegyeket. Mer szakítani a hagyományos előírásokkal, a szabad gondolkodás híve. Kísérletezés helyett határozott döntéseket hoz, nem fél látszani a tömegben.

cukovy10

Mik a terveitek a külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban a következő évre nézve?

Livi: Örömmel tölt el bennünket, hogy az itthoni szakma és közönség előtt már bemutathattuk kollekciónkat, de nagyon készülünk arra, hogy releváns külföldi divateseményeken is részt vehessünk. Célunk, hogy kialakítsuk a CUKOVY-identitást külföldön is és hogy olyan neves platformokon képviselhessük a brandet prezentációinkkal, mint a London Catwalk, a London Fashion Scout vagy a Shanghai Fashion Week. Egyébiránt hamarosan induló webshopunk révén is elindulunk a nemzetköziesedés útján, hiszen egy globális virtuális üzletet hozunk majd létre.

12

Brigi, úgy vettük észre, hogy nagyon kedveled az élénk színeket, különleges textúrákat, statement darabokat, ugyanakkor a monokróm vagy naturális vonal is érzékelhető munkáidon. Mi e kettősség alapja, hogyan találod meg az összhangot a két világ közt?

Brigi: A kettősség tényleg fontos szerepet játszik a márka életében, viszont inkább az összemosás az, ami a legkifejezőbb szerintem. Szeretek játszani eltérő felületekkel, anyagokkal, színekkel, érdekes, talán inkább furcsa párosításokkal. Különböző világok összemosásával hozok létre egy új világot, számomra így lesz kerek az egész. Azt gondolom, hogy össze nem illő dolgok egyesítésével lehet egy új és érdekes „más” dolgot létrehozni. Fontos az újításra való törekvés, úgy érzem, nem kell ragaszkodni a már megszokott, elfogadott sémákhoz, fontos, hogy merjünk különlegesek lenni.

jkjh

Láthatóan vonzódsz a futurisztikus esztétikához. Ha pár szóban kellene megfogalmazni, mit jelent neked a jövő?

Brigi: Számomra a jövő egy nagyon fontos és sokrétű inspirációs forrás. Mivel mindig csupán egy elképzelt dolog, így bármit vizionálhatunk vele kapcsolatban, nincsenek határok. Ez egy olyan téma, ami mindenkit foglalkoztat és mindenki elképzeli valamilyennek. Ha a kortárs képzőművészeti szcénát vesszük, akkor is általában az olyan alkotók inspirálnak, akik izgalmas, előremutató alkotást hoznak létre a jövő jegyében.

Szeretem ötvözni a hagyományos megoldásokat a modern technológiával, és azt gondolom, fontos, hogy mi menjünk a világ után és ne fordítva. Állandóan képben kell lenni, követni kell a legújabb trendeket vagy a trendkijelölő innovációs kiindulópontokat. Egy fiatal márka kapcsán ez kiemelten fontos. Benne vannak már a levegőben azok a technológiai fejlesztések, a szövetek gyártásába kapcsán tett óriási előrelépések, amelyek meg fogják változtatni ruhaviselési szokásinkat. Szükség is van a reformra egyéb szinteken is, hiszen jelenleg a világ vízszennyezésének mintegy 20%-áért a textilipar a felelős. Azt, hogy hogyan tudom lefordítani a jövőt a divat nyelvére, hamarosan Ti is megláthatjátok. (mosolyog)

cukovy3

Nemrég a transznemű szupermodellel, Stav Strashko-val fotóztatok. Mesélj erről, miért tartottátok fontosnak, hogy Stav képviselje az SS17 kollekciót?

Livi, Brigi: A gender kérdés, a nőiesség és férfiasság problematikája az utóbbi évtizedekben vált köztémává, de attól még azért mindig eléggé messze vagyunk, hogy a hagyományos nemi szerepek eltűnjenek. Ugyanakkor vannak olyan személyiségek, akik kvázi tetszés szerint váltogatják férfi és női szerepeiket. Stavra ez tökéletesen igaz. A kollekcióba több uniszex darab is került, mi pedig szerettük volna egy modellen befotózni a női és férfi lookbookot egyaránt.

Különösen izgalmas, hogy aki ránéz a képekre és nincs tisztában azzal, hogy ki is Stav, azt gondolja, hogy a női és a férfi kreációkat női modellen fotóztuk. Pedig pont fordítva van. Folyamatosan gondolkoztat el és inspirál a nemek összemosódásának jelensége, hatása. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy az embereket társadalmi csoport, szexuális identitás vagy éppen egy betegség miatt nem szabad megkülönböztetni. Egyébiránt már a 2016-os őszi-téli kollekciónkban is szerepet kaptak az az androgün narratíva, amelyben a férfi és nő még egy test és egy lélekként voltak jelen.cukovy7

Min dolgoztok jelenleg, hol, mivel jelentkeztek legközelebb?

Livi: Most gőzerővel dolgozunk az új kollekción, amely amellett, hogy hordozni fogja a legjellegzetesebb CUKOVY-jegyeket, egy új színt, gondolatvilágot irányoz elő; egy kettős meghatározottságú, érett, intelligens öltözéksorozat fog születni, mely egyszerre halad a kortárs trendek és a futurisztikus elgondolások nyomvonalán, valamint a nagymúltú kilencvenes évek esztétikájának alapelvén, mindezt művészi diskurzusba ágyazva. Januárban egy fontos sajtótájékoztatót tartunk majd, amelyen bemutatjuk társtervezőnket, közben kommunikációs és branding stratégiát építünk, továbbá külföldi prezentációkra készülünk.

Kövessétek a CUKOVY-t Facebookon és Instagramon (@cukovy) is!

Képek: Ajkai Dávid (AW16), Martin Wanda (SS17)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s